Att alltid ha koll på vindprognos och vindriktningar är vardag för oss surfare. Trots att vi befinner oss i mitten av landet så har vi riktigt bra surfspots för alla olika vindriktningar.

När prognosen bara börjar andas om att vind är på väg, börjar inläggen i vår Facebookgrupp. – ”Var och när ska vi träffas för nästa session…?”

Varamobadet (V, SV)

Vindmätare finns på holfuy.com ( websida alt app) välj ” Motala Tower”

samt på windguru; välj ”Varamoviken” (Motala Tower”)

Varamobadet är Nordens största insjö­bad, vackert beläget på Vätterns östra strand strax norr om Motala centrum. Med flera kilometer lång sandstrand och Vätterns klara vatten är det ett paradis, inte bara för soldyrkande badare, utan även för både kite- och windsurfare, när vindarna sätter den sidan till! Stenar, tång, maneter och salta kallsupar är okända fenomen här.

Vid västliga eller sydvästliga vindar byggs fina dyningar upp i viken. Även nordväst fungerar, men det kan bli byigt och sjön blir krabbare än annars. Dock kan man få härliga speedrepor på plattvattnet i södra änden av viken! Sydvindar läas av Mariebergsudden i söder, vilket gör det byigt och lite besvärligt att ta sig ut och in från stranden. Men det kan vara mödan värt för 500 m ut i viken har vinden fritt tillträde och man kan få riktigt bra surf!

Vätterviksbadet (N, NV)

Vid nordliga vindar kan Vätterviksbadet, strax norr om Vadstena rekommenderas. Här är stranden riktigt långgrund och fina vågor bildas vid nordan, men se upp för stora stenar nära vattenytan, främst i södra delen av viken!

Bergs slussar (O)

Längst ner vid slusstrappan i Berg ligger Bergsbadet. Själva badplatsen, riggningsytan och stranden är inte så stora, så det kan ibland vara lite trixigt att kryssa sig ut. Men väl en bit ut kan man surfa och njuta av ett riktigt härligt plattvatten vid östliga vindar tack vare två stora vågbrytare som ska skydda slussarna från vågor. Roxen är en avlång sjö, så vid ost brukar vinden inte vara så byig.

Sandviksbadet (S, SV, SO)

Vid Sandviks Camping i Roxen finns en sandstrand och stora gräsytor för riggning. Här var det tidigare många som vindsurfade, men nu för tiden är det mest campinggäster och en och annan kitesurfare då och då.